Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Pelastakaa Tammisaaren synnytysosasto!

Sleeping

Suurella yhden lapsen tuomalla kokemuksella voin sanoa, että Tammisaaren sairaala on mitä parhain paikka saattaa lapsi maailmaan. Sen synnytysosasto on pieni, mutta varmasti juuri siksi niin ihmisläheinen ja kotoisa. Kaikki synnyttäjät saavat perhehuoneen, jossa myös isä saa asua sairaalajakson ajan. Koska ne ensimmäiset päivät lapsen syntymän jälkeen ovat niin pyörryttäviä isällekin, olisi ollut ikävää joutua matkustamaan yöksi kotiin — vaikka sitten oltaisiinkin oltu jossain lähemmässä sairaalassa.

Tammisaaren synnytysosasto on ollut lakkautusuhan alla jo vuonna 2004, jolloin asiaa ensi kertaa esitettiin, mutta silloin osasto sai vielä jatkaa. HUS:n suuressa taloushuseerauksessa lakkauttaminen on nostettu taas pöydälle ja asia on HUS:n hallituksen käsiteltävänä 13. lokakuuta.

Lakkautuksen vastustajat yrittävät nyt aktivoida ihmisiä. Aikaa on vähän, mutta toivottavasti myös tämän blogin lukijoista löytyy ihmisiä, jotka kokevat asian omakseen.

Koska Tammisaaren synnytysosasto on Suomen ainoa kokonaan kaksikielinen synnytyssairaala, monet kampanjan aktiiveista ajavat asiaa kielipolitiikan näkökulmasta. Mutta pienemmille synntysosastoille on tarvetta muutenkin. Synnyttäminen ei ole se kohta terveydenhuollossa — jos juuri mikään muukaan –, jossa pitäisi tavoitteeksi ottaa tehdasmainen tehokkuus.

Päivitys: Tammisaaren synnytysosaston sivuilta vielä poimittuna tällainen tieto:

Keskittämisen puolesta puhuvat perustelevat argumentointiaan suurten yksiköiden toiminnallisella ja taloudellisella tehokkuudella sekä turvallisuudella. On myös arveltu tulevaisuudessa pienillä yksiköillä olevan vaikeuksia rekrytoida työvoimaa. Kuitenkaan tähän mennessä ei ole mitään näyttöä siitä, että suuret yksiköt olisivat taloudellisempia tai tehokkaampia. Tammisaaren synnytysten hinta kunnille ja yksikön toiminnan tehokkuus ovat täysin vertailukelpoisia muiden HUS:n yksiköiden kanssa. Esim. normaalin synnytyksen tai keisarinleikkauksen hinta on lähes yhteneväinen niin Tammisaaressa, Lohjalla kuin isossa Jorvin sairaalassakin.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.