Varo Facebookia: identiteettisi hämärtyy!

Päivän huumoriuutinen:

Iltalehti: Asiantuntija: Facebook-sukupolvi on vaarallinen

Brittiasiantuntija varoittaa, että liiallinen uppoutuminen sosiaalisiin nettiyhteisöihin, kuten Facebookiin ja MySpaceen, voi johtaa identiteetin hämärtymiseen ja äärimmäisiin tekoihin.

– Se on maailma, jossa kaikki liikkuu nopeasti ja muuttuu koko ajan. Siellä ihmissuhteet voi päättää klikkaamalla hiirennappia ja muuttaa oman identiteetin silmänräpäyksessä, tohtori Himanshu Tyagi totesi Ison-Britannian arvostetuimman psykiatrijärjestön Royal College of Psychiatristsin vuosikokouksessa.

Joo, niin varmaan.

Luulen kyllä, että henkisesti epätasapainoiset ihmiset olisivat epätasapainoisia vaikka eivät käyttäisikään nettiä. Ja sitä paitsi virtuaalimaailmoissa ja nettiyhteisöissä saa kaverisuhteita, joita ei muuten ehkä saisi.

4 ajatusta artikkelista “Varo Facebookia: identiteettisi hämärtyy!

 1. Identiteetin hämärtyminen ja äärimmäiset teot eivät tosiaan ole vain nettisukupolven juttu.
  Täytyy kuitenkin muistaa, miten esim. kännykkä on muuttanut sosiaalisia suhteitamme. Vielä 20 vuotta sitten ihmiset ilahtuivat ystävän yllätysvierailusta. Nykyään ei avata edes ovea tv-lupatarkastuksen pelossa, ellei ole soittanut etukäteen.

  Mutta hei, ennenhän oli kaikki paremmin ja nuorilla puhdas tukka.

 2. Minusta tohtori Tyagi kertoo toteamuksellaan enemmän omasta henkisestä tasapainostaan. Kun puristetaan tuollaisia argumentteja arvovaltaisilta tahoilta, voidaan pian perustella ties minkälaisia valvontatoimia sosiaalisiin verkkopalveluihin (vrt. EU-tasolla esiin nostettu ajatus rekisteröidä ja laatuluokitella bloggaajat).

 3. Himanshu Tyagi ei ole kokonaan väärässä, jos kohta ajatukset rajoittaminen ainoastaan joihin verkkopalveluihin osoittaa jonkinlaista lappusilmäisyyttä.
  Olen blogillani ja luennoillani puhunut alteraatio- ja sosiaalisestastressistä.

  Meidän ympäristömme muuttuu paljon nopeammin kuin on luonnollista.
  Aikaisemmin se mitä ehdit oppia elämäsi ensimmäisen 15 vuoden aikana, päti 45 vuoden kuluttua 99%:sti. Kehityksen vauhti on jatkusti kiihtynyt, mutta oikeasti meidän kykymme omaksua ei ole muuttunut.

  Sosiaalinen stressi on samankaltainen ilmiö.
  Meidän historiastamme 99.9999% on ollut aikaa, joilloin me olemme eläneet pienyhteisöissä, joiden koko on ollut korkeintaan kaksisataa yksilöä.
  Vaikka siinä vaiheessa kun aloimme metsästää järjestäytyneesti, opimme eräänlaisen moniajojärjestelmän, siitä huolimatta meidän kykymme tunnistaa ihmisiä ei ole radikaalisti kasvanut.
  Tämä tarkoitta sitä, että meidän tunteemme, myötätuntomme ja toisen huomioon ottaminen eivät kestä rajoittamatonta määrä ihmissuhteita, vaan tietyn rajan jälkeen alamme kohdella ihmisiä epäyksilöinä. Tämä on luonnollista ja välttämätöntä jotta säilyttäisimme järkemme, mutta siitä huolimatta se aiheuttaa meille paineta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s