Näytetään kieltä -sarja ja ammattisanasto

Tänään tuli TV1:stä kolmas jakso sarjasta Näytetään kieltä, joka tutkii suomen kieltä ”kieli poskessa”, kuten sarjan sivuilla leikkisästi sanotaan. Sarjaa on moitittu ruotsalaisen Värsta språket -sarjan huonoksi kopioksi, mutta näin ainakin yhden jakson katselukokemuksella Näytetään kieltä on ihan kelpo ohjelma. Jakso olisi ehkä kaivannut hieman tasapainotusta, sillä armeijaslangi sai tässä ammattikieliä käsitelleessä jaksossa hieman liiankin suuren osan, kun taas joitakin muita aiheita vain sivuttiin.

Jaksossa haastateltiin erilaisten ammattiryhmien edustajia, jotka kertoivat ammattisanastoaan joko haastatteluissa tai tönkösti näytellen. Ohjelmasta sai sen käsityksen, että sanasto olisi kaikilla kyseisen ammattiryhmän edustajilla samaa, vaikka välillä selvästi oli kyse pienen ryhmän slangista. Tuskin kaikkien ravintoloiden kokit puhuvat HDF:stä (”hyvä duunifiilis”), vaikka ohjelma niin antoikin ymmärtää.

Teknologiayrittäjä Marcus Toivonen esitteli jaksossa IT-alan sanastoa. Vaikka koen olevani kohtuullisen hyvin perillä siitä, mitä IT-alalla, esimerkiksi työpaikallani puhutaan, niin monet Toivosen slangitermit olivat ihan uusia, kuten kovalevyn nimittäminen ”vinsuksi”. Internetistä opin nyt, että nimi tulee IBM:n vanhoille kovalevyille annetusta Winchester-lempinimestä. Meillä päin eivät myöskään ole koskaan olleet ”mokkulat mustana”, kun jokin on rikki.

4 ajatusta artikkelista “Näytetään kieltä -sarja ja ammattisanasto

  1. Vinsua on minun kuulleen käytetty jopa 90-luvulla. Sanaa ”kovalevy” käyttäessäni saan kuulla, että sitä myydään rautakaupassa.

  2. Olen töissä elektroniikkaa suunnittelevassa yrityksessä ja meillä käytetään tuota ’mokkulat mustana’ termiä jatkuvasti jos jotain on mennyt hajalle.

    Meillä yleisessä käytössä mokkulan rinnalla ovat myös nimitykset ’kilpake’, ’kippula’ ja ’kötöstys’.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s