Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Näytetään kieltä -sarja ja ammattisanasto

Tänään tuli TV1:stä kolmas jakso sarjasta Näytetään kieltä, joka tutkii suomen kieltä “kieli poskessa”, kuten sarjan sivuilla leikkisästi sanotaan. Sarjaa on moitittu ruotsalaisen Värsta språket -sarjan huonoksi kopioksi, mutta näin ainakin yhden jakson katselukokemuksella Näytetään kieltä on ihan kelpo ohjelma. Jakso olisi ehkä kaivannut hieman tasapainotusta, sillä armeijaslangi sai tässä ammattikieliä käsitelleessä jaksossa hieman liiankin suuren osan, kun taas joitakin muita aiheita vain sivuttiin.

Jaksossa haastateltiin erilaisten ammattiryhmien edustajia, jotka kertoivat ammattisanastoaan joko haastatteluissa tai tönkösti näytellen. Ohjelmasta sai sen käsityksen, että sanasto olisi kaikilla kyseisen ammattiryhmän edustajilla samaa, vaikka välillä selvästi oli kyse pienen ryhmän slangista. Tuskin kaikkien ravintoloiden kokit puhuvat HDF:stä (“hyvä duunifiilis”), vaikka ohjelma niin antoikin ymmärtää.

Teknologiayrittäjä Marcus Toivonen esitteli jaksossa IT-alan sanastoa. Vaikka koen olevani kohtuullisen hyvin perillä siitä, mitä IT-alalla, esimerkiksi työpaikallani puhutaan, niin monet Toivosen slangitermit olivat ihan uusia, kuten kovalevyn nimittäminen “vinsuksi”. Internetistä opin nyt, että nimi tulee IBM:n vanhoille kovalevyille annetusta Winchester-lempinimestä. Meillä päin eivät myöskään ole koskaan olleet “mokkulat mustana”, kun jokin on rikki.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.