Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Kopiosuojauksesta ja tekijänoikeuslaista kirjoitettua

Blogeissa ja muualla Internetissä on viime päivinä kirjoitettu ahkerasti kopiosuojauksesta (tai toistonrajoituksesta, kuten Mikko sen osuvasti nimesi) ja tekijänoikeuslain epäkohdista. Tässä muutamia linkkejä:

EFFI: Tekijänoikeus-FAQ

Opetusministeriö antoi 18.3.2004 204-sivuisen ehdotuksen uudeksi tekijänoikeuslaiksi ( HE 28/2004). Esitys perustuu eduskunnassa 10.2.2003 kaatuneeseen tekijänoikeuslakiehdotukseen, jonka eduskunnan sivistysvaliokunta lähetti opetusministeriölle takaisin jyrkkäsanaisen saatekirjeen kera.

Tälle sivulle on pyritty kokoamaan keskitetysti vastauksia kysymyksiin tekijänoikeuslakiehdotuksesta. Lisäämme sivulle materiaalia tarpeen mukaan ja korjaamme mahdollisia virheitä ja epätarkkuuksia.

ÄKT/IFPI: Tekijänoikeuslaki on saatettava voimaan välittömästi ja ilman muutoksia 21.9.2005

Viime aikoina käyty julkinen keskustelu uuden tekijänoikeuslain tiimoilta on saavuttanut liki käsittämättömät mittasuhteet. Asioista on toki hyvä keskustella — ja näin tuleekin tehdä. Vaikuttamisen pitäisi kuitenkin tapahtua ajallaan ja tosiasioihin perustuvilla väitteillä.

Nyt ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa kohtalaisen pieni, virheellisin argumentein tekijänoikeuslakia vastustava joukko on saanut osan kansanedustajista epäilemään usean vuoden huolellisen valmistelutyön tuloksia.

Jo lähes kolme vuotta myöhässä olevan lain voimaansaattamista yritetään väärää tietoa levittämällä edelleen viivästää. Näin vaarannetaan edelleen sisältöalalla toimivien tekijöiden, taiteilijoiden ja yritysten mahdollisuus harjoittaa elinkeinoaan ja saada siitä korvaus — myös tulevaisuudessa.

Kyseisessä avoimessa kirjeessä on käytetty laulaja Sara Nunesin allekirjoitusta ilman lupaa, kuten laulaja itse kertoo kotisivuillaan.

Yhden kakkupalan mies: Lyhyt hiljainen hetki suomalaisen musiikkiteollisuuden edesmenon johdosta 21.9.2005

Te haluatte yhä minulta rahaa, mutta vastineeksi ette enää tarjoa musiikkia; tarjoatte rikkinäisiä cd-levyjä ja rajoitettua kuunteluoikeutta musiikillenne. Minä en siis enää maksa kahtakymmentä euroa teille siitä että voin ostaa levyn, viedä sen kotiin ja kuunnella haluamassani paikassa, haluamallani tavalla. Te haluatte minulta kaksikymmentä euroa siitä että voin ostaa rikkinäisen levyn, jota voin kuunnella teidän valitsemillanne laitteilla ja teidän valitsemallanne äänenlaadulla – enkä mahdollisesti ollenkaan autossa, makuuhuoneen vanhassa mankassa, siinä toisessa kotitietokoneessa jossa ei ole uusinta Wintööttiä, tai joissain kahdesta mp3- ja yhdestä md-soittimestani.

Sami-Pekka Haavisto: Kuluttajille valehtelu kopiointisuojausteknologioista ja tekijänoikeuslain vaikutuksista lopetettava välittömästi 22.9.2005

Tämä on pääasiassa vastaus ääniteteollisuuden toimialajärjestö IFPIn 21.9.2005 julkaistuun avoimeen kirjeeseen, jossa esitettiin kyseenalaisia väitteitä ehdotuksesta uudeksi tekijänoikeuslaiksi, sekä mustamaalattiin asian tiimoilta aktivoituneita kansalaisia käyttäen virheellisiä faktoja väitteiden perusteluina.

Sulka.net: Mikä viimeaikaisessa tekijänoikeuslaki-keskustelussa mättää 22.9.2005

Koska DVD-levyjen kryptograafinen suojaus on uuden tekijänoikeuslain puitteissa tekninen suojausjärjestelmä, määrää laki että järjestelmää ei saa kiertää. Näin ollen DVD-soittimet jotka osaavat näyttää muiden kuin eurooppa-elueen levyjä ovat laittomia. Suomessa on tälläisiä soittimia kymmeniä ellei satoja tuhansia ja valtaosa kuluttajista eivät itse edes tiedä omistavansa kyseisenlaisen soittimen.

Jyrki Kasvi: Tekijänoikeuspeli kuumenee 23.9.2005

Osasin odottaa kiehunnan tekijänoikeuslain ympärillä vain kiihtyvän kun suuri valiokunta jätti asian viikko sitten pöydälle. Keinojen kovuus kuitenkin yllätti. Minua on syytetty jopa edustajille sähköpostitse lähetettyjen tappouhkausten masinoimisesta. Ei kiva eli vaikka tekijänoikeuslakiesitys ottaisi kuinka päähän, koittakaa purra itseänne kieleen ja pitää viestinne asiallisina. Muutamalla epäasiallisella viestillä on helppo dissata viisisataa asiallista palautetta.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.