Halutaan: täydellinen mikrobloggausalusta

Mikrobloggaus on vähentänyt monen bloggaajan päivitystahtia, niin myös täällä minun blogissani. Mikrobloggauksella tarkoitetaan lyhyitä blogikirjoituksen omaisia viestejä, joista suomalaisille tutuin on varmaankin Facebookin statusviestit.

Itse olen käyttänyt mikrobloggaukseen lähinnä Jaikua, Facebookia, Twitteriä ja uusimpana suomalaista Qaikua. Kaikissa niissä on kuitenkin omat ongelmansa.

* * *

Jaiku oli melko täydellinen palvelu, sillä siellä oli hyvä suomalainen porukka ja hyviä keskusteluja, mutta sitten tekniset ongelmat alkoivat hankaloittaa sen käyttöä. Vähän aikaa sitten palvelu siirtyi Google App Enginen päälle eikä se ainakaan helpottanut teknisten ongelmien suhteen. Käytin Jaikua lähinnä reissussa S60-mobiiliclientilla ja töissä seuraamalla RSS-feediä. Lisäksi Jaiku ilmoitti sähköpostitse, kun keskusteluihin tuli uusia vastauksia. App Engine -siirroksen jälkeen mobiiliclient ei enää toimi, RSS-feed on täynnä rikkinäistä roskaa eikä sähköposteja tule ollenkaan.

Qaiku, kuten nimestäkin voi arvata, on yritys tehdä parempi Jaiku. Moni suomalainen jaikuilija onkin siirtynyt qaikuilijaksi. Minä en kuitenkaan ole oikein päässyt palveluun sisään, koska siitä puuttuvat juuri ne tavat seurata päivityksiä, mitä minä haluaisin käyttää: mobiiliclient, RSS-feed ja notifikaatiosähköpostit.

Twitter on varsinaisista mikrobloggauspalveluista maailmanlaajuisesti suosituin. Siellä on paljon väkeä, myös suomalaisia, mutta Twitter ei oikein tue keskusteluja. Kaikki blogikirjoitukset, ”tweetit”, ovat yksittäisiä huutoja pimeyteen eikä niihin liity keskusteluthreadia samalla tavalla kuin kaikissa muissa mainitsemissani palveluissa. Twitterin API:n päälle on tehty kaikenlaisia virityksiä, joilla tweetit saadaan linkitettyä toisiinsa, mutta palvelu itsessään ei kunnollista keskustelua tue. Veikkaan, että jossain vaiheessa Twitter on pakotettu lisäämään tweeteihin kommentointisysteemin.

Twitterin suosio aiheuttaa myös sen suurimman ongelman. Päivityksiä on niin paljon, että niiden seuraamisesta tulee helposti hankalaa. Twitterin käyttöön on hyviä softia, kuten Twitterrific Mac OS X:lle, mutta mitä enemmän seurattavia käyttäjiä on, sitä rajoittuneemmilta kaikki Twitter-softat alkavat tuntua.

Suomalaisille suosituin mikrobloggauksen kaltainen palvelu on Facebook ja sen statusviestit. Omista Facebook-kavereistani noin puolet päivittää statusviestiään. Facebookin systeemi on ihan hyvä, mutta se on tavallaan suljetumpi, koska ihmiset ovat siellä omilla nimillään ja naamoillaan, ja statusviestit ovat perinteisesti olleet tarkoitettu omalle kaveripiirille. Moni käyttää Facebookia puhelinmuistiona, jossa on oikeita kavereita, ja oletusarvoisesti statusviestit näkyvät vain tälle valitulle ryhmälle.

Muissa palveluissa ”kaverin” määritelmä on vapaampi. Esimerkiksi Twitterin käyttäjäkulttuurissa kaikki voivat seurata toisiaan ilman, että tarvitsisi olla oikeasti vaikkapa Barack Obaman kaveri. Twitteriä käytetään monenlaiseen muuhun toimintaan kuin varsinaiseen mikrobloggaukseen, kuten uutispäivityksiin.

Facebookin viimeisin uudistus muuttaa siitä Twitterin suuntaan – varsinkin kun myös Facebook-sivut, eli käytännössä brändit – voivat nyt lisätä statusviestejä. Facebook on myös jatkuvasti siivonnut käyttöliittymästään ylimääräistä roskaa pois näkyvistä, joka on lähentänyt sitä mikrobloggauspalveluihin, mutta samalla vienyt siitä pois Facebook-sovellusten tuomaa laajennettavuutta, koska sovellukset ovat entistä enemmän piilossa. Käyttäjät ovat ottaneet tämän vastaan ristiriitaisin tuntein.

Facebookin kulttuuri on varmasti muuttumassa siihen suuntaan, että kavereita lisätään listalle vapaammin, ilman ”tosielämän” sidettä. Saa nähdä millä tavalla se muuttaa Facebookin käyttöä.

* * *

Minut löytää Jaikusta, Facebookista, Twitteristä ja Qaikusta. Katsotaan, mihin niistä tulee jatkossa päivityksiä. Vai tuleeko mihinkään?

6 ajatusta artikkelista “Halutaan: täydellinen mikrobloggausalusta

 1. Olen itse huomannut, että Facebookissa on enemmän tapana kirjoittaa näitä ”Olen kotona/töissä/jossain” -päivityksiä kun esim. Twitterissä päivitykset ovat enemmän juuri ”blogimaisia”, asiapitoisia. Toki poikkeuksia löytyy paljon. Myöskin Twitterin konsepti eroaa tässä mielessä Facebookin vastaavasta.

  Tosin Facebook muuttui mielestäni uusimman päivityksen myötä enemmän Twitterin kaltaiseksi.

  Mitä mieltä itse olet?

 2. Joo, ehdottomasti näin. Facebookissa siihen vähän pakotetaankin, koska statusviestit alkavat aina omalla nimellä. Aikaisemmin vielä enemmän, kun siinä oli se ”is”-verbikin.

 3. On hyvä, että palveluja tulee lisää. Lähdekoodin avauksen jälkeen myös Jaikun lähdekoodin kehitys on lähtenyt kiitettävällä tavalla liikeelle. Itse olen positiivisesti yllättynyt vauhdista, jolla bugeja on korjattu ja uusia toiminnallisuuksia lisätty.

  Vie tovin ennen kuin kaikki muutokset ovat käytössä jaiku.comissa. Tänään valmistui uusi versio työkaluista, joilla myös oman JaikuEngine-pohjaisen palvelun pystyttäminen helpottui. Keskipitkällä tähtäimellä tavoite on tukea Open Microblogging protokollaa tai vastaavaa tapaa, jolla Jaikut ja muut mikroblogit saadaan juttelemaan keskenään.

  Jaikun mobiiliklientin uusi versio on valmis mutta edelleen Symbian Signed-prosessissa, joten sitä ei vielä voi levittää vapaasti. Yritämme kiirehtiä sitä.

  Ensimmäinen kieliversiokin (portugali) lisättiin hiljattain. Toivottavasti innostusta löytyy kääntää Jaikusta myös suomenkielinen versio.

 4. On hyvä, että palveluja tulee lisää. Lähdekoodin avauksen jälkeen myös Jaikun lähdekoodin kehitys on lähtenyt kiitettävällä tavalla liikeelle. Itse olen positiivisesti yllättynyt vauhdista, jolla bugeja on korjattu ja uusia toiminnallisuuksia lisätty.

  Vie tovin ennen kuin kaikki muutokset ovat käytössä jaiku.comissa. Tänään valmistui uusi versio työkaluista, joilla myös oman JaikuEngine-pohjaisen palvelun pystyttäminen helpottui. Keskipitkällä tähtäimellä tavoite on tukea Open Microblogging protokollaa tai vastaavaa tapaa, jolla Jaikut ja muut mikroblogit saadaan juttelemaan keskenään.

  Jaikun mobiiliklientin uusi versio on valmis mutta edelleen Symbian Signed-prosessissa, joten sitä ei vielä voi levittää vapaasti. Yritämme kiirehtiä sitä.

  Ensimmäinen kieliversiokin (portugali) lisättiin hiljattain. Toivottavasti innostusta löytyy kääntää Jaikusta myös suomenkielinen versio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s