Ota Firefox 3 käyttöön

Päivitetty 20.2.2008: Lisätty ohjeet salasanojen siirtämisestä.

Firefoxin kolmosversiosta on ilmestynyt kolmas beta ja selain alkaa olla varsin käyttökelpoinen pääselaimeksi. Itse olen käyttänyt pääselaimena jo edellistä kakkosbetaa.

Firefox 3 on huomattavasti nopeampi kuin Firefox 2 ja esimerkiksi kirjanmerkkien hallintaa on kehitetty. Kätevä ominaisuus on myös se, että osoitekenttä toimii samalla hakuna sivuhistoriaan. Haku kohdistetaan paitsi osoitteisiin, myös sivujen titleihin. Mac-käyttäjät tulevat pitämään siitä, että nyt Mac-versio näyttää paljon enemmän Mac-ohjelmalta kuin Firefox on koskaan näyttänyt. Isompi lista uudistuksista löytyy Mozillan sivuilta.

Jos Firefox 3:n haluaa ottaa käyttöön, kannattaa tehdä sitä varten oma käyttäjäprofiili, jotta vanhaan Firefoxiin palaaminen on tarvittaessa mahdollista. Homma toimii näin:

 1. Lataa uusin Firefoxin betaversio.
 2. Muuta Firefox-ohjelman nimeksi vaikkapa ”Firefox 3”, jotta et korvaisi vanhaa versiota uudella, kun kopioit ohjelman Applications-hakemistoon.
 3. Käynnistä Firefox 3 komentoriviltä näin:
  $ /Applications/Firefox\ 3.app/Contents/MacOS/firefox -ProfileManager
 4. Firefox 3 käynnistyy ja ensimmäiseksi avaa ruudulle profiilienhallintanäkymän. Luo uusi profiili ja valitse ”Don’t ask at startup”, niin jatkossa Firefox 3 aukeaa suoraan ikonia klikkaamalla.

Ohjeet profiilin luomiseen Firefox 3:a varten ovat alunperin John Resigin blogista. Hänen ohjeissaan puhutaan vielä Proto-teeman asentamisesta, mutta beta 3:ssa se on Macin vakioteema.

Seuraavaksi ohjeita Firefoxin laajennusten käyttöönotosta.

Suurin osa Firefoxin laajennuksista ei asennu kolmosversioon ilman kikkailua. Ja vaikka eston kiertäisi, kannattaa valmistautua siihen etteivät kaikki laajennukset toimi kuten niiden kuuluisi. Webkehittäjien ykköslaajennuksesta Firebugista on saatavana 1.1-version beta, joka toimii Firefox 3:ssa.

Muita laajennuksia varten kannattaa vain ottaa versiontarkistus pois päältä. Firefox varoittaa siitä kovasti, mutta se on helpoin tapa asentaa vanhoja laajennuksia.

 1. Avaa about:config.
 2. Etsi extensions.checkCompatibility -määrittely tai jos sellaista ei ole, luo sen niminen boolean-tyyppinen määrittely. Laita arvoksi false.
 3. Tämän jälkeen vanhat laajennukset voi ainakin yrittää asentaa. Eri asia on sitten se, toimiiko Firefox laajennuksen kanssa.

Ainakin Web Developer -laajennus toimii hyvin Firefox 3:n kanssa, vaikka Firefox varoittaakin epäyhteensopivuudesta. Sen sijaan del.icio.us Bookmarks -laajennus toimii heikommin. Kirjanmerkkien lisäys toimii, mutta kirjanmerkkien selailu ei yleensä toimi. Laajennuksen kehityksestä käydään keskustelua Yahoon ryhmässä.

Päivitys 20.2.2008: Tallennetut salasanat siirtyvät Firefox 2:sta 3:een helposti. Kopioi vanhasta profiilihakemistosta (~/Library/Application Support/Firefox/Profiles/######.default) uuteen profiilihakemistoon tiedostot key3.db ja signons2.txt. Lisätietoja profiilin vaihtamisesta ja profiilihakemiston tiedostoista saa MozillaZine Knowledge Basesta.

9 ajatusta artikkelista “Ota Firefox 3 käyttöön

 1. Kiitos. Tämä oli hyödyllinen. Vielä kun joku kertoisi, miten saan siirrettyä esim. tallennetut salasanat vanhasta versiosta uudempaan niin homma olisi täydellinen 🙂

 2. Salasanojen siirtäminen on mahdollista, vieläpä hyvin helposti. Päivitän juttua pikapuoliin ohjeilla.

 3. fireofox3b5
  Mikä on vikana kun osoitekenttää ei voi käyttää google-hakuna niinkuin oli versiossa 2?
  Lisäksi hämärän peitossa on miksi, jonkinlaisena oletus päätteenä on .com.
  Esim. kirjoitan palkkiin filla-lehti, selain ehdottaa sivua http://www.fillari-lehti.com vaikka sen pitäisi olla .fi.

 4. Selain (muutkin kuin Firefox) yrittää aina ensin lisätä antamaasi sanaan .com. Jos sitä domainia ei löydy, sanalla tehdään haku sillä hakukoneella, joka on valittuna erillisessä hakukentässä.

 5. Mikä on vikana kun firefoxia ei pysty kokonaan sulkemaan ? task managerissa näkyy aina firefox ja se hidastaa konetta esim, pelaamisen aikana. Olen ajanut monta eri virustorjuntaohjelmaa ja spybotillaki kokeilin läpi ja ne ei vaikuta siihen millään tavalla.

 6. run/msconfig ja sitte säädät palvelu tai käynnistys ohjelmat osiosta firefoxin kohdalta rukseja pois nii pitäis alkaa toimia..
  en tosin mene takuuseen 😛

 7. Tämä salasanojen tuonti (key3.db ja signons2.txt) ei sitten onnistu FF3 -> FF3.5 päivityksessä.
  Itselläni (lähes) kaikki salasanat kryptattuina, joten suossa ollaan, kun en muista niitä.

  Jos jollain on keino noiden salasanojen importtaamiseen FF3.5:een, paljastakoon..!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s