Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Hyvästi FileVault

MacBook Pro -läppärini alkoi aiheuttaa harmaita hiuksia. Se saattoi jämähtää kesken kaiken miettimään jotain ensin sekunneiksi, sitten jopa minuuteiksi. Jumiutuminen tapahtui erikoisesti ohjelma kerrallaan. Ensin meni iTunes, sitten kun klikkasi Adiumin ikkunaa, sekin meni jumiin, ja kun klikkasi Mailin ikkunaa, sekin meni jumiin. Jos yritti käyttää Dockia, sekin rupesi näyttämään pyörivää rantapalloa. Activity Monitor näytti mitätöntä prosessorin käyttöastetta, joten kyse ei ollut siitäkään, että jokin ohjelma veisi koneelta kaiken tehon.

Kotona konetta käyttäessä ongelmia ei ollut, joten se liittyi ilmeisesti kuitenkin jotenkin siihen, että päällä oli monta ohjelmaa. Töissä päällä on usein yhtä aikaa esimerkiksi Eclipse ja Photoshop, jotka täyttävät koneen kahden gigan keskusmuistin tehokkaasti. Epäilin, että kone ylikuumenisi, mutta työpaikan IT-tuessa olivat eri mieltä. Siellä ehdotettiin, että tekisin koneelle toisen käyttäjätunnuksen ja kokeilisin käyttää sitä hetken; jos vaikka asetustiedostot tai jotkin muut järjestelmän tiedostot olisivat vioittuneet.

Loin uuden käyttäjän ja jätin laittamatta päälle FileVaultin eli kryptatun kotihakemiston, jonka IT-tuki oli alunperin koneelle laittanut. Sen sijaan tein lähdekoodille oman kryptatun levyimagen. Nyt koneen vauhti on ihan toista kuin ennen.

Ilmeisesti ongelmia aiheutti nimenomaan se, että kotihakemiston kaikki tiedostot oli kryptattu ja käyttöjärjestelmä joutui jatkuvasti purkamaan ja pakkaamaan tiedostoja. Töissä FileVaultin levyimage joutui kovalle koetukselle, kun päällä oli paljon ohjelmia ja image sisälsi kymmeniätuhansia tiedostoja. Varmuuskopiota tehdessä huomasin, että osa tiedostoista oli todella vioittunutkin eikä niiden kopiointi ulkoiselle kovalevylle onnistunut.

FileVault on hyvä idea, mutta se ei selvästikään kestä vuosien raskasta käyttöä. Lisäksi on rasittavaa, että imagen koko kasvaa jatkuvasti eikä käyttöjärjestelmä osaa vapauttaa levytilaa kuin uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Koska Mac OS X:ää tarvitsee käynnistää uudestaan melko harvoin, FileVaultin levyimagen optimointi vapautti usein gigatavuittain tilaa.

Enää en aio FileVaultia käyttää. On ihan turhaa kryptata vaikkapa iPhoton kuvia ja iTunesin musiikkikirjastoa. Arkaluontoiselle materiaalille voi sitten tehdä oman kryptatun levynsä, jos niin haluaa.

P.S. Kotona lasketaan jo supistuksia… Mahdollisesti enää tunteja jäljellä!

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.