Hyvästi FileVault

MacBook Pro -läppärini alkoi aiheuttaa harmaita hiuksia. Se saattoi jämähtää kesken kaiken miettimään jotain ensin sekunneiksi, sitten jopa minuuteiksi. Jumiutuminen tapahtui erikoisesti ohjelma kerrallaan. Ensin meni iTunes, sitten kun klikkasi Adiumin ikkunaa, sekin meni jumiin, ja kun klikkasi Mailin ikkunaa, sekin meni jumiin. Jos yritti käyttää Dockia, sekin rupesi näyttämään pyörivää rantapalloa. Activity Monitor näytti mitätöntä prosessorin käyttöastetta, joten kyse ei ollut siitäkään, että jokin ohjelma veisi koneelta kaiken tehon.

Kotona konetta käyttäessä ongelmia ei ollut, joten se liittyi ilmeisesti kuitenkin jotenkin siihen, että päällä oli monta ohjelmaa. Töissä päällä on usein yhtä aikaa esimerkiksi Eclipse ja Photoshop, jotka täyttävät koneen kahden gigan keskusmuistin tehokkaasti. Epäilin, että kone ylikuumenisi, mutta työpaikan IT-tuessa olivat eri mieltä. Siellä ehdotettiin, että tekisin koneelle toisen käyttäjätunnuksen ja kokeilisin käyttää sitä hetken; jos vaikka asetustiedostot tai jotkin muut järjestelmän tiedostot olisivat vioittuneet.

Loin uuden käyttäjän ja jätin laittamatta päälle FileVaultin eli kryptatun kotihakemiston, jonka IT-tuki oli alunperin koneelle laittanut. Sen sijaan tein lähdekoodille oman kryptatun levyimagen. Nyt koneen vauhti on ihan toista kuin ennen.

Ilmeisesti ongelmia aiheutti nimenomaan se, että kotihakemiston kaikki tiedostot oli kryptattu ja käyttöjärjestelmä joutui jatkuvasti purkamaan ja pakkaamaan tiedostoja. Töissä FileVaultin levyimage joutui kovalle koetukselle, kun päällä oli paljon ohjelmia ja image sisälsi kymmeniätuhansia tiedostoja. Varmuuskopiota tehdessä huomasin, että osa tiedostoista oli todella vioittunutkin eikä niiden kopiointi ulkoiselle kovalevylle onnistunut.

FileVault on hyvä idea, mutta se ei selvästikään kestä vuosien raskasta käyttöä. Lisäksi on rasittavaa, että imagen koko kasvaa jatkuvasti eikä käyttöjärjestelmä osaa vapauttaa levytilaa kuin uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Koska Mac OS X:ää tarvitsee käynnistää uudestaan melko harvoin, FileVaultin levyimagen optimointi vapautti usein gigatavuittain tilaa.

Enää en aio FileVaultia käyttää. On ihan turhaa kryptata vaikkapa iPhoton kuvia ja iTunesin musiikkikirjastoa. Arkaluontoiselle materiaalille voi sitten tehdä oman kryptatun levynsä, jos niin haluaa.

P.S. Kotona lasketaan jo supistuksia… Mahdollisesti enää tunteja jäljellä!

6 ajatusta artikkelista “Hyvästi FileVault

 1. Käsittääkseni Filevault on erityisen arka tiedostojen fragmentoitumiselle. Kokeilitko koskaan levyn defragmentoimista?

 2. Äh, jäi edellisestä. Defragmentointi pitää siis tehdä erikseen kovalevyllä missä Filevault-image on talletettu (koska imagen tiedosto fragmentoituu sen kasvaessa) ja Filevault-imagelle jonka sisällä tiedostot fragmentoituu.

  OS X:ssä on sisäänrakennettu defragmentointi mutta se toimii vain tietyissä harvoissa tilanteissa…

 3. Enpä kyllä kokeillut. Eihän sellaista tarvii Macilla tehdä… 🙂

  No, joka tapauksessa FileVault tuntui minusta koko ajan vähän overkilliltä, mutta en uskaltanut ruveta ottamaan sitä pois päältä. Ties mitä kauheuksia olisi tapahtunut, kun Mac OS X kopioi kaikkia tuhansia tiedostoja pois levyimagelta.

  DiskWarriorin kyllä ajoin, mutta se ei taida defragmentoida.

 4. Jesh! Suukkohaleja molemmille ja Tialle lempeä paijaus. Jännitämme mukana Hannun kanssa.

 5. Tsemppiä uuden elämän alun maailmaan tuomisen koitokseen! :o) ❤ Kateellisena täällä odotan meidänkin supistusten alkavan…

 6. FileVaultista on useimmiten enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos tarvitsee salausta tiedostoille niin suosittelen tutustumaan (suomalaisvalmisteiseen) Knoxiin, joka on erinomaisen luotettava ja helppokäyttöinen työkalu. Ks. http://www.knoxformac.com/

  – VS

  PS. Onnea odotukseen! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s