Lentäviä koneita ja kolaroivia autoja

Käytiin tänään ilmailumuseossa. Minä olin käynyt siellä viimeksi noin 15 vuotta sitten, Tia ei koskaan. Näyttely on ehkä vähän rupsahtanut tai sitten vain oma tasovaatimus on noussut liian korkealle, mutta varsinkin opasteissa olisi parantamisen varaa. Eniten kuitenkin häiritsi se, että lentokonehalleissa oli todella kylmä. Vaikka pakkasta ei ulkona ollut kuin muutama aste, vaikutti se sisäilman lämpötilaan sen verran, ettei näyttelyyn oikein saanut keskityttyä. Huvittavaa oli se, että Vantaan Energia oikein mainosti hallissa, että se on lämmitetty kaukolämmöllä.

Kotimatkalla olin mukana ensimmäistä kertaa kolarissa kuljettajana. Olin lähdössä risteyksestä, mutta huomasin, että tien pinta oli liukas enkä ehtisi siihen väliin, johon olin ajatellut. Takana oleva oli ajatellut luikahtaa samaan väliin ja ajoi meidän automme perään. Onneksi mitään ei kuitenkaan sattunut, ei ihmisille eikä autoille. Peräänajajan rekisterikilven tekstin pystyi lukemaan takapuskurin kurasta, mutta mitään halkeamia tai muita pahempia vahinkoja ei tullut kummankaan osapuolen autoihin.

6 ajatusta artikkelista “Lentäviä koneita ja kolaroivia autoja

 1. Ilmailumuseoiden tila Suomessa surettaa. Museoita on monta ja kaikilla on rahat vähissä ja tilat lopussa. Ehkä museoiden ja museoyhdistysten pitäisi suosiolla unohtaa keskinäiset kyräilyt, lyödä hynttyyt yhteen ja rakentaa Suomeen mieluummin yksi hyvä ilmailumuseo kuin monta nuhruista pikkumuseota. Olisi hienoa, jos Helsinki-Vantaan kentän yhteyteen saataisiin uusi, iso ilmailumuseo – isoine matkustajakoneineen. Nythän millään museolla ei ole mahdollisuuksia ottaa jotain Convairia isompaa konetta hoitoonsa.

 2. Olen hiukan jäävi ottamaan kantaa koska teen tuntuvasti vapaaehtoistyötä tuolla nimenomaisella ilmailumuseolla ja olin toimittamassa viime vuonna julkaistua kirjaa museon perustaneen yhdistyksen historiasta, mutta sen verran täytyy tarkentaa että museon kahta isoa hallia ei lämmitetä lainkaan.

  Niitä ei aikanaan 80-luvulla ole edes rakennettu lämmitettäviksi ja sen vuoksi niiden lämmittäminen nykyäänkään ei olisi kovin taloudellinen ratkaisu ilman merkittäviä uudistuksia. Hallien lämmittämisestä on puhuttu niin kauan kuin itse muistan ja toivottavasti lähivuosina hallit saneerataankin lämmönpitäviksi (samalla vaivalla/kustannuksilla rakentaisi varmaan kokonaan uudet). Kuitenkin tuonkin ongelman ratkaisuun on yksi suuri kompastuskivi, raha.

  Museoiden heikko taloustilanne näkyy myös muualla, kuten esimerkiksi juuri perusnäyttelyiden rapistumisena. Vapaaehtoistyöllä on tässäkin museossa valitettavan suuri merkitys kun taloudelliset resurssit ovat vähissä ja henkilökunnan työpanos menee pääosin päivittäisten toimintojen ylläpitämiseen.

  Mitä tulee Supin mainitsemaan keskinäiseen kyräilyyn, se on valitettavan poliittista, eli yksittäisillä museoilla ei välttämättä ole edes mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteeseen. Esimerkiksi Keski-Suomen Ilmailumuseo perustettiin 80-luvulla korkeampien tahojen poliittisen nokittelun seurauksena vaikka jo tuolloin yritettiin saada aikaan yhtä suurta kokonaisutta.

  Disclaimer: Kaikki mielipiteet/ajatukset/spekulaatiot ovat omiani eivätkä edusta Suomen Ilmailumuseosäätiön virallista kantaa tai suunnitelmia.

 3. Jussi, kiitos kommentista. Lentokoneet oli hienoja joka tapauksessa. Vaikka vanhat matkustajakoneet on kyllä vähän pelottavia…

 4. Ovathan ne hiukan pelottavia juu (monessakin mielessä), olin teini-iässä museolla ihan palkattuna viikonloppupäivystäjänä ja täytyy tunnustaa että avaamista/sulkemista edeltävät valojensytyttelykierrokset menivät välillä kolkoissa halleissa melkoisella vauhdilla. Erityisesti aikoinaan inhosin sen Convairin etuosan tienoilla olevaa palomiehen asbestipukuun puettua nukkea. 😉

 5. Heh, siitä tulikin sellainen olo, että se hallissa seisova kone saattaa syttyä tuleen hetkenä minä hyvänsä.

 6. Tuosta ilmailumuseosta ja saneeraamisesta tulee mieleen se että kuinka vakavasti pitäisi ottaa nuo kauniit suunnitelman tuosta ilmeisesti tulossa olevasta Heureka:n laajennusosasta ja siitä osuudesta joka on alustavasti varattu (ainakin suunnitelmissa) ilmailumuseolle ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s