Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Jäätävä tunne hanan äärellä

Talvi antoi ensimmäiset merkkinsä siitä, mitä se tarkoittaa talon omistajalle. Lauantaiaamuna ainoastaan kylpyhuoneen hanasta tuli vettä. Keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja saunan suihkusta ei tullut tippakaan vettä — ei kylmää eikä lämmintä. Ensimmäinen ajatus koostui kirosanoista, toinen siitä kauhukuvasta, että putket ovat jäässä, olihan yöllä ollut yli 25 astetta pakkasta. Vaihtoehtona tietysti olisi ollut myös se, että porakaivon pumpussa tai lämminvesivaraajassa on vikaa. Toisaalta silloin vettä ei olisi kaiken järjen mukaan tullut kylpyhuoneessakaan.

Kävin juttelemassa asiasta naapurin isännän kanssa. Hän sanoi, ettei hän tiedä, että heidän aikanaan olisi koskaan putket menneet jäähän ja he sentään ovat asuneet saman tontin toisessa kiinteistössä yhtä kauan kuin minä olen ollut olemassa. Yhteinen ihmetyksen aihe oli se, ettei tullut kylmää eikä kuumaa vettä. Miten ihmeellä muutaman tunnin aikana molemmat putket ovat jäätyneet yhtä aikaa?

Asiaa ihmeteltiin aamupäivän ajan ja puoleenpäivään mennessä lämpötila lauhtui 11 pakkasasteeseen. Sen jälkeen hanoista alkoi vähitellen tulla tippoja, sitten vesinoro ja lopulta vettä ihan kunnolla paineella. Sitä oliko syynä jäätyminen vai jokin muu tukos, emme tiedä. Tänä aamuna vettä tuli vieläkin ihan normaalisti.

Omassa talossa on monella muullakin tapaa haavoittuvainen. Esimerkiksi sähkökatkos olisi paljon pahempi juttu kuin kerrostaloasunnoissa, joissa meillä on aina ollut kaukolämpö. Täällä on suora sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu, molemmat täysin riippuvaisia sähköstä. Onneksi on myös takka, mutta sillä ei koko asuntoa lämmitetä. Vesi tulee omasta kaivosta sähkötoimisella pumpulla, joten sähkökatkon aikana ei saa juomavettä. Samaa vettä käytetään myös wc:n huuhteluun, joten vessassa käynninkin saa unohtaa. Vaikka melkein maalla asutaankin, sähköt kulkevat täällä onneksi maakaapeleina, joten sähkökatkoksia ei ehkä tule niin herkästi.

Nyt kun näistä taloasioista tule puhe, niin pitää täälläkin kehua itseään (ja erityisesti Tiaa), että saimme autotallin sellaiseen järjestykseen, että autokin mahtuu sinne. Palelevalle espanjattarellemme se on oikein hyväksi.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.