Mediaviikko julkaisee blogien sisältöä omanaan

Mediaviikko kertoo aloittavansa muutaman suomalaisen media-alan blogin syötteiden julkaisemisen. Syötteiden sisältö — eli kyseisten blogien viimeisimpien juttujen otsikot — julkaistaan Mediaviikon sivupalkissa osana palvelun muuta sisältöä. Asettelu antaa ymmärtää, että jutut olisivat Mediaviikon julkaisemaa materiaalia.

Ovatkohan Kari Haakana, Mediablogin Matti Lintulahti ja Helsingin Sanomat antaneet luvan otsikoiden julkaisemiseen? Minua jotenkin epäilyttää, mutta toki voin olla väärässä.

7 ajatusta artikkelista “Mediaviikko julkaisee blogien sisältöä omanaan

 1. Lupaa ei ole kysytty, mikä pani kyllä miettimään.

  Blogini sisältö on julkaistu CC-lisenssillä (Attribution-No Derivs-NonCommercial). Erityisesti tuo viimeinen kohta raavituttaa päätäni, Mediaviikon takana kun lienee kaupallinen entiteetti.

  Toisaalta, julkaiseehan Google News otsikoita…

  En siis ole lähettämässä noottia Mediaviikkoon. Sitä mieltä olen, että asiasta kertominen sähköpostilla olisi ollut kivaa.

 2. CC-lisenssillähän ei voi kieltää mitään sen enempää kuin All rights reserved -mallilla. NonCommercial-lisenssi ei siis kiellä kaupallista käyttöä vaan antaa lisenssin ei-kaupalliseen käyttöön.

  Arvioisin, etteivät pelkät otsikot ylitä teoskynnystä, joten nähdäkseni niiden julkaisu ei sinänsä mene tekijän yksinoikeuden piiriin. Kuitenkin esitystapa on mielestäni luvan puuttuessa ongelmallinen, koska otsikot on esitetty samaan tapaa kuin linkit Mediaviikon omiin juttuihin.

  Sinänsä hupaisaa, että julkaisun päätoimittaja fanitti Lex Karpelaa.

  IANAL. TINLA.

 3. Eikös Lintulahdella ole itsellään näppinsä pelissä Mediaviikon systeemeissä, kolumniakin sinne kirjoittelee.

 4. Jos Mediaviikon tapaa sisällön linkityksiin ei haluta hyväksyä oikeaksi, ollaan minusta aika lähellä sitä, että ei hyväksytä linkitystä sisältöön lainkaan.

  Useimmissa blogialustoissa ja -palveluissa on muuten mahdollisuus Mediaviikon tapaan luoda toisen blogin RSS-fiidistä sivupalkkiin automaattinen otsikkoluettelo blogin uusimmista jutuista. En ole huomannut että näitä olisi Blogistanissa pidetty ongelmallisena.

  PS. Antti: Ei satunnaisen säännöllinen kolumnien kirjoittaminen yleensä kirjoittajaa kovin tiivisti julkaisuun sidon.

  Eli uutinen oli minullekin. Kiitos Visalle siitä.

 5. Vaikka tuossa ei juridisia ongelmia olisikaan, on varsin erikoista, ellei Mediaviikko todellakaan ole ilmoittanut kirjoittajille ryhtyvänsä julkaisemaan otsikoita sivuillaan. Jo kohteliaiden käytöstapojen luulisi edellyttävän moista.

  Mediaviikko eroaa sitä paitsi Blogistanin keskivertosivustosta siinä, että kyseessä on kaupallinen julkaisu, joka selkeästi tavoittelee jonkinlaista tiedotusvälineen asemaa uutisartikkeleineen ja päätoimittajineen. Lex Karpela -mokathan sinänsä osoittivat tämän puolen osaamisen heppoiseksi, mutta ei nyt juututa siihen.

  Vertaus sisällön linkityksiinkin on sikäli ontuva, että RSS-syötteillä julkaistaan jatkuvasti tuoreimmat otsikot sen sijaan että linkattaisiin satunnaisesti kiinnostaviin tai lisätietoja käsiteltävästä aiheesta tarjoaviin teksteihin. Blogiotsikot on myös integroitu Mediaviikon sivupalkkiin tavalla, joka on omiaan sekoittamaan ne julkaisun omaan sisältöön ja lopputulos näyttääkin lähinnä siltä, että pääkirjoituksen alla tarjotaan mm. vakkarikolumnisti Kari Haakanan tuoreimpia tekstejä. Tältä tilanne näyttää helposti ainakin asioihin perehtymättömän lukijan näkökulmasta.

  Tästä nimenomaisesta tilanteesta en osaa sanoa enempää, mutta toimintaperiaatteesta olisi varmasti hyvä keskustella laajemminkin. Kun esimerkiksi ottaa huomioon, millaisen kalabaliikin Blogilistalla menestyneet Hesarin blogit aikoinaan saivat aikaan, olisi mielenkiintoista tietää, kuinka vastaavan toimintamallin yleistymiseen Blogistanissa suhtauduttaisiin. Entä jos esimerkiksi jokin maakuntalehti keksisi lisätä sivujensa sisältöä vastaavalla menetelmällä asiasta etukäteen sopimatta? Useimmille moinen ei varmasti ole edes käynyt mielessä ja RSS-syötekin on tarjolla lähinnä uutistenlukuohjelmia suosivia lukijoita ajatellen.

  Mielenkiintoinen asia ja hyvä havainto Visalta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s