Ravintola Lehtovaara vaatii reklamaation lähettäjältä korvauksia

CopyFraud: Lehtovaara. Back on my radar

I received a threat letter from a law firm. They are demanding me to take down my letter that is criticizing Ravintola Lehtovaara. I guess the fact that my letter is second in a Google search right after restaurants own page could make a difference. — The legal threat letter was sent by a member of Finnish BAR Antero Molander who also owns the restaurant. The letter is demanding 5000 euros per month for the damages to the restaurant. It all adds to well over 80.000 euros plus interest. The best part of the letter is: ”because you don’t work in the restaurant business, you can’t simply understand the damages.”

Näin siis Suomessa! Uskomatonta. Ja eiköhän kirje saada vielä Googlen tuloksissa ensimmäiseksi: Ravintola Lehtovaara. [via Boing Boing]

28 ajatusta artikkelista “Ravintola Lehtovaara vaatii reklamaation lähettäjältä korvauksia

 1. 2.1.2004, tässä ollaan ajoissa liikkeellä! 1,5 vuotta tapahtuneen jälkeen. Nopeana kommenttina sellainen huomio että porukka saapui kolmessa eri osassa tilattuun pöytään, kyllä siinä on tarjoilijalla sekä keittiöhenkilökunnalla haastetta. Lapuista on turha kitistä, ne on näytettävä kun kysytään.

  Tuntuu että linkin allekirjoittanut on kärsinyt suurimmat vahingot henkisesti, varsinkin seurueen silmissä (säälittävää jos näin on), ja asiasta tehdään suurempi kuin se todellisuudessa onkaan. Vastaavaa tapahtuu koko ajan ympäri Suomea. Suosittelen vaihtamaan ravintolaa johon allekirjoittaneen ego sopii paremmin.

 2. Lynkkausmielialaa? En oikein ymmärrä näin voimakkaita ristiretkiä – jos ravintola menee konkurssiin yhden yksittäisen (?) huonon palvelun takia niin se tuntuu vähän kohtuuttomalta.

  Tai voihan siinä käydä niinkin että julkisuus saa ihmiset kokeilemaan kyseistä ravintolaa.

 3. l_k: En lähde kommentoimaan reklamaation aihetta tai edes sitä, onko minusta Ravintola Lehtovaara ravintolana hyvä tai huono. Kun ei ole itse ollut paikalla, asiat tuntuvat vähäpätöisemmiltä kuin mitä ne ovat sillä hetkellä, kun yrittää nauttia ravintolaillasta. Se mikä tässä on väärin ja mikä ansaitsee saada julkisuutta, on ravintolan väite siitä, että reklamaation julkaiseminen olisi kiellettyä. Hietasen kirjoittama kirje on kuitenkin niin asiallinen, ettei sitä voi millään väittää edes herjaukseksi, eikä tietääkseni yritystä edes voi herjata.

 4. l_k syötkö paljon ulkona ja vietkö koskaan töihin liittyen vieraita syömään? En ole itse valittanut aiheesta julkisesti mutta olen samoista syistä lakannut viemästä vieraita esim Via:n jossa tarjoilu on yleensä aivan tolkuttoman hidasta. Vaikka paikan ruoka on hinta/laatu-suhteeltaan ok, menee ruokailusta fiilikset jos menua, juomia, ruokaa ja laskua joutuu odottamaan niin pitkään että asiakas tiedostaa odottavansa kaikkea. Sama koskee myös mm Rako Yata josta itsekin blogailin, jos lounaan syöminen kestää lähes tyhjässä ravintolassa tunnin ja ruoka on pettymys, ei ravintolaan tule kyllä tultua uudelleen.

 5. l_k: Tutustuitko juttuun ollenkaan? Hietanenhan vain julkaisi yhden erittäin sivistyneen kritiikin ja ravintola päätti 1,5 vuotta myöhemmin tämän perusteella vaatia järjettömiä korvauksia vailla laillisuuden häivääkään.

  Kirjoititko huumorimielessä roskaa vai oletko ko. ravintolan palkkalistoilla?

 6. olen tavallaan samaa mieltä, että pikkuasioista ei nurista, MUTTA:

  Jos menee kalliiseen ravintolaan niin lienee oikeus vaatiakin jotain. Ja eiköhän se paperien kyseleminen ole ovimiehen tehtävä. Ja molemmissa tapauksissa sen voi hoitaa asiallisesti.

  Myös tarjotessa viallista tuotetta (ilmeisesti hyvin kallista viiniä) pitäisi asiakkaaseen suhtautua asiallisesti.

  Jos menee viiden euron kebapkioskille, niin vaatimustaso kannattaa jättää kotiin. Vaikka niistä saakin USEIN nopeaa ja hyvää palvelua, parempaa itseasiassa kuin monesta muusta paikasta.

 7. Erittäin asiallinen kritiikki huonosta palvelusta. Hyvä Hietanen, me suomalaiset emme ole tottuneet vaatimaan palvelua! Aika kauan ravintolalla kesti reagoida. Asiallinen anteeksipyyntö ja se sikari olisi ehkä ollut paikallaan silloin 19.12.2003

 8. Keissi on mielenkiintoinen, symppaan Hietasta ja koko digitaalisen median vapautusrintamaa, mutta tuo ”Ja eiköhän kirje saada vielä Googlen tuloksissa ensimmäiseksi” -temppusi on vähän.. miten sen nyt kauniisti sanoisi… verkon voiman väärinkäyttöä. Kuitenkin.

 9. Tuija: Se oli kommentti Herkko Hietasen alkuperäiseen kirjoitukseen: ”They are demanding me to take down my letter that is criticizing Ravintola Lehtovaara. I guess the fact that my letter is second in a Google search right after restaurants own page could make a difference.”

  Ja Tuijalle tiedoksi (viitaten kommenttiin Kari Haakanan blogissa), että minun nimeni on Visa Kopu; etunimi Visa, sukunimi Kopu. Etu- ja sukunimeä ei kirjoiteta yhteen.

 10. Hietasen reklamaatio oli täysin aiheellinen ja asiallisesti kirjoitettu. Kyllä rahalle pitäisi jotain vastinetta saada. Suomessa tuo palvelukulttuuri sitten kukoistaa..

  Itse olin taannoin seurueeni kanssa keskisuomalaisessa, tasokkaaksi tunnetussa ravintolassa. Iltamme oli hyvin vastaavan tapainen kuin Hietasen seurueella. Palvelu oli ala-arvoista. Yksi seurueemme jäsen kirjoitti ravintolan johtajalle illan jälkeen asiallisen reklamaation s-postitse, jossa hän Hietasen tapaan yksityiskohtaisesti selvitti puutteet, mutta mainitsi myös asioista, jotka olivat onnistuneet. Ravintolan johtaja soitti häneele henkilölohtaisesti, pahoitteli tapahtunutta syvästi, aikoi ottaa reklamaation käsittelyyn henkilökunnan kanssa ja tarjosi hyvitykseksi kahden hengen avoimen illallislahjakortin. Hän myös kiitti parhaasta ja asiallisimmasta koskaan saamastaan palauteesta. Olemme asioineet ravintolassa myöhemminkin.

  Jos Lehtovaarassa olisi toimittu vähänkään samoin, olisi vahinko jäänyt tapahtumatta. Ei maksavaa asiakasta kannattaisi noin aliarvioida. Kummallista on myös syyttää asiallista reklamaatiota herjauskirjeeksi, johon olisi ravintolan ollut syytä ajoissa reagoida. Nyt voi vain katsoa peiliin ja miettiä, mihin asiakkaat ovat hävinneet. Asiakas äänestää jaloillaan.

 11. Olisi kiinnostavaa tietää ravintolan omistajan – asianajaja Molanderin juridinen perusta korvausvaatimukselleen. Demokratioissa sananvapaudella on sen verran korkea arvo, ettei varsinkaan siinä tapauksessa, että arvostelu on aiheellista, pitäisi olla mahdollista vaientaa kritiikkiä uhkavaatimuksilla.

  Avoin palaute on todennäköisesti kaikkien kannalta hyödyllistä. Vain tämän avulla voidaan palvelua kehittää ja saada asiakkaat uudelleen ravintolaan.

  Olisi myös kiintoisaa kuulla kyseisessä ravintolassa viime aikoina vierailleiden kommentteja palvelusta. Omistajan asenne asiakkaitaan kohtaan herättää pelkoa siitä, että yksi Helsingin maineikkaimmista ravintoloista tulee häviämään markkinoilta, joilla vallitsee kova kilpailu.

 12. Kyllä tässä tapauksessa Lehtovaara yrittää kompensoida surkean palvelun aiheuttamaa ansion menetystä väärästä pussista. Eihän tuota Hietasen reklamaatiota voi edes kutsua herjaksi. Tilanne lienee ollut se, että nuoret ja menestyksen makuun päässeet ihmiset eivät heistä ansaitse kunnon palvelua. Itse olen sen huomannut, että vasta yli 30v saa odottaa jonkinlaista palvelua, vaikka samaa rahaa kaikki käyttää.

  Mutta ei tämä mitään ole verrattuna Tampereen pään valtuutettuihin autohuoltoliikkeisiin. Siellä asiakkaatkin on mulkkuja (käry ei ollut minun huoltoliikkeessä, mutta luulen papereissani kylläkin lukevan supermulkku, ettei peräti kokosellainen), palvelu olematonta, huollot tehdään silmälumeella, autoa rikotaan enemmän kuin korjataan ja väliin autolle ei ole tehty mitään koko päivänä, jolloin huolto piti olla. Näin toimii Tampereella ainakin oma entinen huoltoliikkeeni, Laakkonen. Joutuukohan tästä käräjille????

 13. Älähän nyt täällä kritisoi Laakkosta. Minä joudun vielä käräjille, kun olen julkaissut tuollaisen kommentin!

 14. Reklamaatiosta selviää että henkilökuntaa ei ole koulutettu tarpeeksi saati opetettu ottamaan vastaan negatiivista palautetta.Miksi ihmeessä tarjoilija alkoi väittelemään asiakkaan kanssa? Pilaantuneen viinin maistaa ja haistaa ihan varmasti.
  Väärää annosta ei vaihdettu ja missä ihmeessä oli anteeksipyyntö?
  Lehtovaaran maine jo vaatii hyvää ja ammattimaista otetta työhön.Valitettavasti tälläisiä perustarjoilijoita löytyy vielä useammastakin ravintolasta.
  Ilta on varmasti ollut pilalla tälläisen kohtelun jälkeen.Ravintolapäällikön viimeistään olisi pitänyt pahoitella tapahtunutta ja reklamaatioon on vastattava aina.

 15. Visa! Poista jälkimmäinen kappaleeni, jos siltä tuntuu. Se oli vain siksi, että huonompaakin palvelua maksavalle asiakkaalle on tarjolla kuin mitä Hietanen kumppaneineen sai.

 16. Eniten tässä jutussa ihmetyttää se, että korvausvaatimuksen esittäjä on myös lakimiehiä. Netissä olevan materiaalin perusteella ainakin vaikuttaisi, että ravintoloitsija häviää jutun joka tapauksessa.

 17. Valitettavasti Suomessa tarjoiluhenkilökunnan ammattitaito on katomassa. Alalle mielellään palkataan nuoria ja osaamattomia, koska kukaan ammattilainen ei TESsin palkalla suostu tekemään töitä, joten ravintoloitsijat valitsevat, lähestulkoon aina, sen halvimman vaihtoehdon. Ammatti-ihmisiä ei saa ”ilmaiseksi” töihin, vaan siitä on maksettava asianmukainen palkka. Ravintola-ala on kriisissä ammattitaitonsa suhteen. Onneksi Suomessa vielä on olemassa ravintoloita, jossa kunnioitetaan ammattitaitoa. Olkaa siis valikoivia ravintoloiden suhteen

 18. Palvelualan yrityksen tulisi minimoida tappiot hoitamalla reklamaatiot kahden keskisinä, jolloin kovaäänisin saisi hyvityksen ja pitäisi muut hiljaa. Nyt taitaa olla jo myöhäistä kun Webbi blogaajat ovat vainunneet reviirinsä uhan… mua kyllä pelottaisi yritykseni puolesta tää tilanne.

 19. Ravintola Lehtovaara on ”mielenkiintoinen” paikka. Oma kokemukseni on että se elää maineellaan.
  Vietimme siellä valmistujaisia 90-luvun alussa ja meillä oli ihan siedettävää:
  jokainen sai eteensä ruokaa ja juomaa,
  useimmat saivat sitä mitä olivat tilanneet.
  Ruoan ja palvelun laatu oli kaukana siitä mitä olimme odottaneet.
  Emme nostaneet asiasta meteliä, vaikka olimme odottaneet asiallista palvelua, olimmehan 25-30 vuotiaita tuolloin.
  En ole käynyt Lehtovaarassa tuon jälkeen.

 20. Pääkaupunkiseudulla suurin ongelma on se, että ravintoloissa käytetään vuokrattuja työntekijöitä. Vuokratyöntekijä ei varmasti sitoudu yritykseen niin hyvin, kuin vakituinen. Lisäksi jos palkka on mitä on, ei se motivoi työtä tekemään (etenkään kiireessä).

 21. Olen aina pitänyt Lehtovaaraa tasokkaana paikkana. Nyt alkoi uskoni horjua. En ole koskaan käynyt siellä, mutta ajattelimmme mennä sinne 6 hengen voimin syömään. Juuri kaikkien korjatakseen sivistyksensä aukko.Mikä se sellainen ravintola on, jossa ei saa edes palvelua??
  yksi kudesta

 22. huvittuneena seuraan Herkko-pojan ristiretkeä lehtovaaraa vastaan…jos käy usein ulkona syömässä(niinkuin herkko sanoo käyvänsä)niin välillä pettyy. Jotenkin vain tuntuu, että poika on käynyt ravintoloissa aika vähän, jo ottaen huomioon nuoren ikänsä. Ja lakia lukeneena luulisi Herkon tietävän, että se velvoittaa nuorta ihmistä todistamaan henkilöllisyytensä, sehän vasta kamalaa olisi jos ravintola Lehtovaara antaisi ala-ikäisten ryypiskellä..itse olisin ikionnellinen jos joku vielä kysyisi paperit ravintolassa! Toivottavasti käyt jossain toisessakin ravintolassa saamassa huonossa palvelua, vaihdat ”uhria” kun tämä on jo aika loppuun kulutettua aihe…booring Herkko..

 23. Lehtovaaran kotisivulta: ”Otamme kiitollisina vastaan Helsingin ravintola No 1-tunnustuksen”

  Kukahan tällaisen on myöntänyt?

 24. Kun menee ravintolaan ja maksaa palvelusta, olettaa saavansa asiallista kohtelua iästä riippumatta. Jos haluaa että ruoka viskataan eteen kuin koiralle, voinee mennä huoltamon baariin! Ja ymmärrän hyvin Herkon närkästyksen, jos ajatuksena on ollut nauttia hieno illallinen, upeissa puitteissa, hienossa seurassa ja lopputulos on tällainen… Itse en uskaltaisi ko. ravintolaan viedä ketään…

 25. Hahaha, tyypillisesti suomalaista. Maksetaan huonosta palvelusta vikisemättä ja jos sattuu ärähtämään, niin eihän se ole soveliasta. Jos tuon tason ravintolassa käy, niin luulisi jo olevan palvelun kunnossa. Moulin de Mougins Cannesin lähellä ym. Chaine des Rotisseurs ja Guide Michelin ravintoloissa Ranskassa ei tulisi kuuloonkaan huono palvelu. Jossain vaiheessa suomalaisten on OPITTAVA PALVELEMAAN kun rahalla maksetaan. PISTE. On nimittäin varaa valita jos päälle 100EUR on kattauksen hinta viineineen. Lehtovaarassa olen käynyt eikä paikka minusta ole mitenkään ihmeellinen enkä muutenkaan sinne menisi enää. Sundmans on jo ihan jotain muuta. Makuasia. Yksi meriitti tällä blogilla on: toimia keissinä ja oppimateriaalina Suomen ravintola-alan ammattilaisille. Mitä siis EI kannata tehdä, ja muistutus siitä että asiakas on kuningas. Ei välttämättä aina…mutta jos hinta on kova, saa vaatimustasokin olla. Ja tietenkin suomessa tälläisesta mukistaan heti, mutta homman nimi on: shut up and do your job. the customer pays your salary. Muuten kannattaa vaihtaa alaa. Ja fakta on että suomalainen yhteiskunta ei ole ehkä ihan vielä samalla viivalla jos verrataan Eurooppalaisen ravintolakulttuurin palvelutasoon. Mutta kyllä sitä oppii tavoille kun riittävän monta kertaa takkiin tulee. Näin se vain on.

 26. Olipa alalla kuin alalla, kannattaa ennen palautteen antamista asettua kohteen tilalle ja miettiä omaa toimintaansa. Jatkuvasti saa lukea valituksia palvelu- ja hoitoalan työntekijöistä. Puhelinpalvelut ei vastaa, bussikuskit ei muka hymyile, tarjoilijat ei kunnioittaisi… listaa voi lisätä loputtomiin. On totta, ettei palvelualan ihmisen tee töitä vain 8-17, istuen yksin toimistossa. Palveluala saa osakseen turhautuneiden ihmisten kiukut. Kiukuttelijoina toimii ihmiset, joilla ei ole muuta keinoa kanavoida kiukkuaan. Pysähtykää hyvät ihmiset hetkeksi miettimään eri ammattikuntien työtä ja sen arvostusta. Siivojien, roskakuskien, poliisien, tarjoilijoiden, puhelinpalvelijoiden, terveydenhuoltohenkilökunnan… Italian kadut täyttyneet roskista koska kaatopaikat ovat suljettuina 🙂 Rakentava kritiikki on kaikkein paras vaihtoehto. Kiukun ja turhautumisen vuodattaminen ei kehitä toimintaa ollenkaan. Pysähtykää hetkeksi miettimään…

 27. Visa Kopu » Ravintola Nuevo Latino uhkaili ravintola-arvostelijaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s