Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Flickr vaihtoi AJAX:iin

Valokuvien arkistoimiseen ja jakamiseen tarkoitettu Flickr on tehnyt merkittävän muutoksen saitillaan. Aikaisemmin yksittäiset valokuvat näytettiin Flashilla, koska saitin alkuperäisillä tekijöillä oli siitä parhaiten kokemusta ja se oli ainoa tapa, jolla he saivat tehtyä käyttäjille mahdollisuuden laittaa siirreltäviä merkintöjä kuviensa päälle. Merkinnät toimivat eräänlaisina digitaalisina postit-lappuina, joista kuvan katsoja voi myöhemmin lukea tarkemmin kuvan jostakin yksityiskohdasta.

Flashin huonona puolena oli hitaus. Vaikka sivu latautuikin usein nopeasti, jäi Flash latailemaan kuvaa turhan pitkäksi aikaa. Nyt tekijät ovat julkistaneet blogissaan uuden ajan alkaneen Flickrissä. Kuvat näytetään normaaliin tapaan sivulla ja merkintöjen lisäämiseen ja näyttämiseen käytetään DHTML:ää. Ainakin Safarissa nopeuseron huomaa selvästi.

Lisäksi Flickrissä käytetään nyt AJAX:ia, joka on ehdottomasti päivän sana www-sovelluksissa. AJAX on lyhenne sanoista Asynchronous JavaScript and XML ja sillä tarkoitetaan HTML:n, CSS:n, JavaScriptin ja XML:n liittoa, joka mahdollistaa monenlaisten entistä reaaliaikaisempien sovellusten toteuttamisen. Flickrissä AJAX näkyy esimerkiksi kuvan yläpuolella olevaa Blog This -nappia painaessa. Lista käyttäjän blogeista ladataan vasta kun nappia on painettu ja sisältö muuttuu ilman, että sivua tarvitsee erikseen ladata uudestaan.

Wikipedia kertoo lisää AJAX:sta.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.