Un pane con prosciutto e caffè latte, per favore

Kuten aikaisemmin vihjasin, olimme viikon lomailemassa Bolognassa, Italiassa. Oli mukava päästä viikoksi eroon Suomen syksystä, työstä ja arjesta. Bologna on 400 000 asukkaan kaupunki Keski-Italiassa. Sillä on hyvin vasemmistolainen ja radikaali tausta, joka yhdessä yliopiston kanssa tekee kaupungista ”länsimaisemman” kuin eteläeurooppalaiset kaupungit yleensä ovat. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Bolognassa asiat toimivat yllättävänkin hyvin: bussit kulkivat ajallaan, hotelli oli siisti ja niin edelleen.

Bologna Torre degli Asinellin huipulta

Yhdessä asiassa Bologna ei kuitenkaan tehnyt poikkeusta: kukaan ei osannut englantia. Välillä olisi ollut mukavaa, jos olisi ollut yhteinen kieli. Onneksi tämä puute ei kuitenkaan estänyt meitä tilaamasta massiivista määrää ruokaa ravintoloissa. Kaupunki oli täynnä erilaisia ravintoloita, kahviloita ja jäätelöbaareja. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Italiassahan ei tyydytä yhteen ruokalajiin, vaan ensin aloitetaan esimerkiksi pasta-annoksella ja sitten jatketaan pääruokaan, joka voi olla vaikkapa pizza tai liharuoka. Ja jos oli kaupungilla kiertäessä hetkenkään sellainen olo, että voisi hengähtää tai ei ollut tietoa mihin menisi seuraavaksi, viimeistään kulman takaa löytyi kahvila, jossa tarjoiltiin loistavaa italialaista kahvia ja tuoreita täytettyjä leipiä.

Bolognan sää oli syksyinen, eli parhaimmillaan lämpötila taisi nousta vajaaseen 20 asteeseen. Vaikka taivas olikin lähes koko viikon pilvinen, sadetta ei ripotellut kuin yhtenä päivänä ja silloinkin niin vähän, että se ehti loppua ennen kuin ehdimme sateenvarjokauppaan.

Jos olet joskus vierailemassa Bolognassa, suosittelemme hotelliksi Hotel Paradisea. Se sijaitsee kätevästi aivan keskustassa ja palvelu oli erinomaista. Koska tavalliset huoneet olivat täynnä, meillä oli käytössämme noin 30 neliön yksiö hotellia vastapäätä olevassa rakennuksessa. Hintaan (joka tietysti oli vähän korkeampi kuin tavallisen huoneen hinta) sisältyi päivittäinen siivous ja aamiainen.

(Italialaisille pahoittelut mahdollisista virheistä otsikossa.)

3 ajatusta artikkelista “Un pane con prosciutto e caffè latte, per favore

 1. Tuo italialaisten kieliongelma on kyllä tuttu juttu. Veikkaisin, että jopa espanjalla pärjää paremmin kuin englannilla.

  Minkälainen oli muuten Bolognan hintataso? Olisi kiva tietää jouduitteko maksamaan itsenne kipeäksi noista illallisista ja kahvikupillisista.

 2. Espanjalla olisi varmasti pärjännyt paremmin. Monissa sanoissa erot ovat vain muutamia kirjaimia, tyyliin italian ”per favore” ja espanjan ”por favor”.

  Kahvi oli todella halpaa. Keskustan paikoissa cappuccino maksoi reilun euron, espresso jotain 80 senttiä. Kauempana keskustasta olisi varmaan ollut vielä halvempaa. Täytetyt leivät olivat suunnilleen Suomen hinnoissa eli kolme-neljä euroa.

  Ravintolat olivat ehkä vähän halvempia kuin Suomessa, mutta eivät paljon. Kaksi ruokalajia viinillä maksoi noin 25-30 euroa hengeltä ja tietysti enemmän, jos olisi ottanut kalliimpaa viiniä.

  Pizzojen hinnoissa oli enemmän vaihtelua kuin Suomessa, jossa kaikki pizzat maksavat yleensä suunnilleen saman hinnan riippumatta täytteistä. Bolognassa hyvässä ravintolassa Margeritan sai kolmella eurolla ja hinnat jatkuivat aina seitsemän euron prosciutto-buffalomozzarella-pizzoihin.

  Ravintoloiden lisäksi Bologna oli täynnä vaatekauppoja, varsinkin naistenvaatekauppoja. Niissä hinnat olivat minusta korkeita, koska halpaketjut olivat vähissä. Merkkituotteita tulee shoppailtua kovin vähän Suomessa, joten en tiedä olisiko 160 euroa Dieselin hupparista, jossa lukee ”Jäänsärkijä”, tai 200 euroa Benettonin farkuista ollut vähän.

 3. Vanha kotikaupunkini! Kuinka tulikaan sinne heti ikävä. Bolognan sanotaan olevan la ”Dotta”, la”Rossa” e la ”Grassa”, viitaten kaupungin oppineisuuteen ja Pariisin ohella Euroopan vanhimpaan yliopistoon, sen vasemmistolaisuuteen sekä rasvaiseen ruokaan. Suomeenkin toivoisi kahvilakulttuuria, jossa eurolla voisi poiketa baariin juomaan 10 sekunnin espresson montakin kertaa päivässä. Tai että 4€lla saisi pizzaa muualtakin kuin Sivuraiteesta. Muutoin Bologna on rikkaita pohjoisen kaupunkeja, joihin verraten esim. ruoka vaikkapa etelämpänä Roomassa on jo paljon edullisempaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s