Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Mail testiin, Entourage syrjään

Otin ainakin testikäyttöön Mailin, Mac OS X:n mukana tulevan sähköpostiohjelman. Osittain syynä oli hiljaittain kokemani sähköpostien katoaminen, mutta osittain myös se, että halusin nähdä, mihin Mailista itse asiassa on. Mailin ensimmäiset versiot kärsivät hitaudesta ja suurista puutteista, mutta ohjelma on kehittynyt nopeasti. Pantherin Mail 1.3 on jo ihan oikea sähköpostiohjelma, jonka puutteet – ainakin ne, joita olen tähän mennessä todennut – ovat johtuneet lähinnä siitä, että olen tottunut tiettyihin toimintoihin Entouragessa.

Entouragen suurimmat ongelmat ovat sen jollain tapaa vanhentuneen oloinen käyttöliittymä – liekö sitten Mac OS 9:n peruja – ja liiallinen ominaisuusmäärä, kun minulla on tarvetta vain sähköpostiohjelmalle. Mail on tarkoitettu vain ja ainoastaan sähköpostien lukemiseen. Siinä ei ole edes omaa osoitekirjaa, vaan se käyttää käyttiksen Address Bookiin tallennettuja tietoja. Puhumattakaan siitä, että Mailissa olisi kalenteri, muistikirja, tehtävälista tai nyyssien lukuohjelma. Ja ihan hyvä bonus on se, että Mail tallentaa viestit erillisiin standardimuotoisiin mbox-tiedostoihin valtavan yksittäisen sähköpostitietokannan sijasta.

Mailissa olisi ollut jonkinlainen import-toiminto, jolla saa siirrettyä tiedot Entouragesta Mailiin, mutta minä päätin tehdä homman käsin. Entouragessa esimerkiksi filtterien määräkin oli kasvanut jo niin isoksi, etten halunnut niiden siirtyvän automaattisesti toiseen ohjelmaan – jos ne edes olisivat import-toiminnolla siirtyneet. Päätin siis aloittaa filtterien tekemisen alusta, lisäten aina filtterin tarpeen mukaan. Filtterit ovat minulla olleet kuitenkin lähinnä sähköpostilistoilta tulevien viestien ohjaamiseksi oikeisiin kansioihin. Filttereitä tehdessä huomasin heti ensimmäisen puutteen Mailissa: ainoastaan inboxissa olevien uusien viestien lukumäärä näkyy Dockin ikonissa. Jos jokin filtteri siirtää viestien toiseen kansioon, sen saapumisesta ei tule mitään ilmoitusta, ellei sitten halua Dock-ikonin pomppivan tai jokaisesta filtteröidystä viestistä kuuluvan äänimerkin. Minä en halua, että Dockissa pompitaan ja minä en kestäisi sitä, että aamulla 50 postituslistaviestiä aiheuttaisi 50 kilahdusta ja kolahdusta.

Sähköpostiviestien siirtäminen Entouragesta Mailiin kävi kätevästi. Entouragessa on ominaisuus, josta moni ei varmastikaan ole tietoinen: kun siitä raahaa kansion työpöydälle, kansiosta muodostuu mbox-tiedosto. Mail-ohjelmassa voi sitten valita File-valikosta “Import Mailboxes” ja sieltä “Other”. Sitten valitaan kansio, jossa mbox-tiedostot odottelevat ja sen jälkeen Mail hoitaa homman kotiin. Ainakin melkein. Kaikki importatut postilaatikot ilmestyivät listaan niin, että niiden nimen perässä oli “.mbox”. Eli kun minulla oli Entouragessa postilaatikko nimeltä “Blogit.fi” kyseiseen projektiin liittyviä posteja varten, näkyi se nyt listassa nimellä “Blogit.fi.mbox”. Innokkaana ihmisenä poistin tietysti heti nimestä ylimääräisen päätteen, mutta silloin Mail ei enää tunnistanut sitä postilaatikoksi ensinkään, vaan näytti sen kummallisena valkoisena kansiona. No, palautin nimeen “.mbox”-päätteen, painoin enteriä ja hups, pääte katosi nimestä taas, mutta laatikkokin korjaantui.

Postilaatikoiden mbox-formaatista johtunee yksi Mailin ärsyttävyyksistä. Kun vaihtaa ohjelmassa postilaatikosta toiseen, viestit eivät tule heti näkyviin, vaan ohjelma “rullaa” niitä hetken auki. Tässä vaiheessa se myös tarkistaa lukemattomien viestien määrän, mikä aiheuttaa sen, että jos postilaatikossa oli vaikkapa 45 uutta viestiä, luku hyppää hetkeksi nollaan, josta se pyrähtää takaisin 45:een. Mail tekee jokaiselle sähköpostitilille oman laatikon inboxin alle. Samoin se tekee lähetettyjen viestien laatikolle ja roskakorille. Itse inboxin valitseminen näyttää kaikkien tilien sisään tulleet postit. Ihan kätevä ominaisuus, mutta erityisesti tässä koontinäkymässä viestien rullaaminen esille kestää turhan kauan. Rullaamisessa ei puhuta sekunneista, vaan sekunnin osista, mutta on ärsyttävää, että viestien ilmestymisen listaan voi nähdä.

Olen aina tottunut lukemaan viestejä niin, että pidän esikatselupalstan piilossa ja avaan viestit tuplaklikkauksella omaan ikkunaansa. Entouragessa viesti-ikkunassa oli eteen- ja taakse-nuolet, joilla pystyi siirtymään viestilistan seuraavaan viestiin ilman, että tarvitsi välillä sulkea ikkunaa. Mail-ohjelmassa tätä ominaisuutta ei ole. Esikatselupalstaa käytettäessä viestejä voi kyllä selata kätevästi nuolinäppäimillä niin Entouragessa kuin Mailissakin.

Mail-ohjelman “opin vielä pitämään tästä” -tyyppisiin ominaisuuksiin kuuluu viestiketjujen näyttäminen värikoodilla. Kun viestilistasta valitsee jonkin viestin, ohjelma näyttää sinisellä väripohjalla samaan ketjuun kuuluvat viestit. Entouragessa pääsi yhdellä klikkauksella katsomaan myös itse lähetetyt ketjuun kuuluvat viestit, mutta sitä ominaisuutta Mailissa ei ole.

Mail on nopeamman oloinen kuin Entourage ja tuntuu enemmän OS X -ohjelmalta. Siitä puuttuu paljon Entouragen ominaisuuksia, mutta toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että ohjelma on yksinkertaisempi käyttää. Se ei ole koskaan huono juttu.

Päivitys 24.1.2004: MailEnhancer on ilmainen lisäpalikka, joka lisää Mailiin tuttuja ominaisuuksia, jotka tekevät siirtymisen Entouragesta helpommaksi.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.