Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Tiistai 21. tammikuuta 2003 klo 18:23

Erik J. Barzeski kirjoittaa NSLog():ssaan hyvin ilmaisesta ja maksullisesta softasta. Tappaako Apple shareware-kehittäjät jakamalla MP3-soitinsoftaa ilmaiseksi? Barzeski on sitä mieltä, että ei. Applen iTunes on ominaisuuksiltaan rajoittuneempi kuin esimerkiksi Audion, joka maksaa 29,95 dollaria. Ilmaiseksi saa perusohjelman, mutta rahalla saa enemmän. The point is: if you want me to pay for something, make it worth my cash.

Barzeskin mielestä Apple on monella ilmaisista “iOhjelmistaan” (kaikkien niiden nimi alkaa pienellä i-kirjaimella) luonut markkinoita, joita ei ennen ollut. Esimerkkinä iMovie, joka on helppokäyttöinen videoeditointityökalu. Koska editoinnista on tullut niin helposti lähestyttävää, ihmiset ovat uskaltaneet uppoutua siihen, ja samalla Apple on tukenut muita valmistajia: Look at Formac, makers of hardware, and the Dazzle people: goodness knows how many “analog to Firewire” devices they’ve sold because iMovie exists.

Heinäkuussa kirjoitin kuinka Applen Sherlock 3 jyrää Watson-sharewaresoftan. Molemmat softat ovat “web services”-käyttöliittymiä eli ohjelmia, joilla voi tehdä erilaisia tiedon hakuja helpommin ja nopeammin kuin www-sivujen kautta. Mutta kuinkas sitten kävikään? En tiedä lukuja, mutta tuskin huonosti. Sherlock 3 tulee kyllä käyttöjärjestelmän mukana ja on ilmainen toisin kuin Watson, mutta se on myös rajoittuneempi ja hitaampi. Sherlock 3 todennäköisesti vain innosti Watsonin tekijää tekemään softastaan entistäkin paremman. Ilman kilpailua on liian helppoa olla paras.

Ja olen ehdottomasti samaa mieltä kuin Erik J. Barzeski: paras tapa tukea sharewaren tekijöitä on maksaa softastaan. Ne summat, joita softista yleensä pyydetään ovat niin pieniä, että ne pitäisi jokaisen pystyä maksamaan.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.