Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Maanantai 22. heinäkuuta 2002 klo 22:57

Monella saitilla Mac-käyttäjät itkevät sitä, että Apple haluaa heiltä rahaa systeemipäivityksestä (Mac OS X 10.2, $129) ja sähköposti-tallennustila-kotisivutila-varmuuskopiointi-virusturva-lisäpalvelusta (.Mac, $99,95 – nyt vain $49,95). Suomessa asiaa on itketty esimerkiksi Macsanomien ja Sektorin keskustelupalstoilla.

Minä en oikein nyt jaksa ymmärtää. Liiketoimintaan kuuluu kuitenkin yleensä tuotteiden tai palveluiden myyminen asiakkaille. Macsanomien lukija Pasi Toivosen mielestä vaatimalla rahaa “Apple pakottaa tyytyväiset käyttäjät siirtymään taas Windowsiin”. Mitä ilmaista Windows-puolella sitten on? Ei ainakaan Windows-käyttöjärjestelmä ole tietäkseeni ollut ilmainen. Vaikka 10.2-päivitys onkin käyttäjän näkökulmasta ehkä vain bugikorjauspaketti, voisi sitä silti verrata hyppäykseksi Windows 95:stä 98:aan. Eikä sekään hyppäys ollut ilmainen. Paitsi jos päivityksen kopioi kaveriltaan, joka oli kopioinut sen työpaikaltaan jne.

Itse uskon, että suurimmalle osalle valittajista ongelma on se, että 10.2-päivitys kuulostaa houkuttelevalta, mutta sen saakin tällä kertaa vain rahalla. Voi myös miettiä, että olisiko .Mac ehkä hintansa arvoinen: palvelu, josta maksetaan, jotta se toimisi. Kuinka monta ilmaista sähköposti-, tallennustila- tai hostauspalvelua on mennyt nurin tai ruvennut veloittamaan palveluistaan viime vuosina? Sitä sietää miettiä.

(Ylläoleva ei liity siihen ovatko $129, $49,95 tai $99,95 summina liian suuria. Minusta ne ehkä ovat, mutta minusta Applella on myös täysi oikeus veloittaa tuotteistaan ja palveluistaan.)

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.