Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Virtuaalimaailman sulkemisesta

Niko kirjoittaa hyvin Disneyn päätöksestä sulkea Virtual Magic Kingdom -virtuaalimaailma:

When you start to think of it, it’s very different to tear down an advertisement billboard, than break down a community. While tearing down a billboard evokes images of two guys in blue overalls doing their job, pasting up the next billboard for the next advertiser, tearing down a community is more akin to images of the Chinese government forcing a city of a million people to relocate to make room for an artificial lake. In fact, the Disney community had over a million users.

Disclaimerina täytyy sanoa heti, että työskentelen Sulakkeelle, jonka toinen osasto on tuottanut alihankintana Disneylle kyseisen virtuaalimaailman. Itse en ole kuitenkaan projektin kanssa työskennellyt.

Niko on oikeassa siinä, että VMK:n yhtäkkinen sulkeminen oli huono veto, varsinkin kun sitä puolusteltiin vain sanomalla, että saitti oli toiminnassa pidempään kuin alunperin oli tarkoitus. Käyttäjiä se ei paljon lohduttanut, heille kun ei ollut mitenkään selvää se, että VMK tulee joskus lähitulevaisuudessa katoamaan. Käyttäjiä ei varmasti lohduttanut sekään, että joku Disneyn pamppu toivotti käyttäjät tervetulleeksi Disneyn muille saiteille. Niko kommentoi toivotusta näin:

How detached from reality, and attached to your marketing powerpoints do you have to be to think people have spent 18 months on a community site because they wanted to engage with your company? People engage with like-minded people, not drone-like companies.

Samanlainen tapaus oli muuten ihan muutama viikko sitten, kun EA kertoi sulkevansa huonosti markkinoidun ja ilmeisen huonosti toteutetun Sims Onlinen, joka vain hetkeä aiemmin oli näyttänyt lähtevän nimenvaihdoksen myötä uuteen nousuun. Nykyisin EA Landiksi kutsuttu yhteisö sulkee ovensa elokuun alussa. Saa nähdä aiheuttaako se yhtä paljon kohua kuin VMK:n sulkeminen. Jos aiheuttaakin, todennäköisesti kohu ei yllä Suomeen asti.

* * *

Joskus kuitenkin on niin, että webbisaitti on tullut elinkaarensa loppuun. Minkälainen exit-strategia sellaisessa tilanteensa firmalla pitäisi olla?

Hyvä idea ei ole tehdä microsofteja ja vain ilmoittaa, että DRM-palvelimet suljetaan päivänä X ja sen jälkeen et voi enää kuunnella ostamaasi musiikkia. Jos esimerkiksi Disneyllä oli tarjota muita yhteisöllisiä saitteja, VMK:n käyttäjiä olisi voinut vähitellen johdattaa niiden käyttäjiksi. Vanhat VMK:n käyttäjät olisivat esimerkiksi päässeet muihin yhteisöihin samoilla käyttäjätunnuksilla ja saaneet joitakin lisäetuja kiitoksena uskollisuudestaan. Silloin he eivät ehkä olisi kokeneet tulleensa aivan petetyiksi, kuten nyt kävi.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.