Visa Kopu

Visa Kopun blogi mielenkiintoisista asioista.

Tiistai 6. toukokuuta 2003 klo 11:44

Olin eilen Palmin lounaalla tutustumassa uusiin kämmenmikroihin, Tungsten C:hen ja Zire 71:een. Palm on nyt siirtynyt selkeästi kahteen tuoteperheeseen, bisneskäyttäjien Tungsteniin ja tavallisten kuluttajien Zireen. Tuotteiden määrä vähenee viiteen, jolloin Zire-mallistossa on perusmalli Zire ja uutuus Zire 71. Tungsten-mallit ovat pienikokoinen, mutta tehokas Tungsten T, GPRS-malli Tungsten W, jota ei ole vielä Suomessa julkaistu, sekä nyt esitelty Tungsten C.

Tungsten C:ssä on sisäänrakennettuna WLAN, jota vauhdittaa uskomaton Intelin 400 MHz prosessori. Bluetoothia laitteessa ei ole, mutta sellaisen voi hankkia SD-korttipaikkaan. Tungsten W:n tapaan C:ssä on pienikokoinen näppäimistö Graffiti-kirjoitusalueen sijaan. Käyttöjärjestelmässä saa kuitenkin päälle ominaisuuden, joka mahdollistaa Graffitin (joka on muuten uudistunut ja aiheuttaa harmaita hiuksia vanhaan kirjoitusjärjestelmään tottuneelle) kirjoittamisen suoraan ruudulle. Mukana tulee uusi www-selain, joka tukee kaikkia uusimpia standardeja eikä käytä kilpailijoiden tapaan välityspalvelinta, joka muuttaisi koodin kämmenmikrolle sopivammaksi. Selain tuntui varsin nopealta ja käytettävältä, vaikka ruutu onkin pieni.

Zire 71 on Palmin mukaan “prosumer”-malli. Siinä on panostettu multimediaominaisuuksiin. Sisäänrakennettuna on 640 x 480 pikselin digikamera ja lisävarusteena saatavalta SD-kortilta voi kuunnella MP3-tiedostoja. Kameran objektiivi ei ole aina näkyvissä, kuten nokialaisessa, vaan se liu’utetaan tarvittaessa esiin metallisen takakannen alta. Koska kämmenmikron muoto on mikä on ja laukaisunappi on alalaidassa, on kuvia vaikea ottaa ilman laitteen tärähtämistä.

Molemmissa laitteissa on samanlainen 16-bittinen 320 x 320 pikselin ruutu, joka on todella skarppi ja kirkas. Missään aikaisemmassa Palmissa ei ollut näin upeaa näyttöä.

Koska molempiin malleihin on mahdutettu paljon uutta tekniikkaa, on se jouduttu tekemään koon kustannuksella. Vanha kunnon Palm Vx (ja siitä uudistettu m515) on edelleen muodoltaan ja kooltaan parempi. Tungsten C tuntui kädessä ikävän “pullealta” ja muoviselta, vaikka ei sitä tietenkään isoksi voi haukkua. Zire 71:n metallinen takaosa tuntui paljon jämäkämmältä.

Tämä on vanha sivusto. Löydät minut esimerkiksi täältä: Roxeteer Media Oy, Instagram ja Twitter.